PKN
Gereformeerde Kerk Asperen
 
Uit het hart / Een goed verhaal. Uit het hart / Een goed verhaal.
November staat in de kerken te boek als gedachtenismaand van de tijd van voleinding. De tijd waarin alles in het licht van God komt te staan.
Wie ben ik in dat licht? Wat blijft er over van mijn pretenties, mijn prestaties en mijn goede bedoelingen? Hoe zal ook ons kleine kerkje er uit zien in dat licht? En al die andere kerken? Wat brengen wij terecht van de roeping om als beelddragers van de Ene zijn Naam op aarde waar te maken?

Het is opvallend dat de profeten in het Oude Testament het volk vaak aanspreken als een samenleving die zich door het kwaad laat overheersen. Met alle vermeende vroomheid en pretenties blijkt het juist daar waar je het anders zou mogen verwachten, mis te gaan. Juist zij die de taak hebben het levend geloof te stimuleren en mensen te inspireren het goede te zoeken voor wie ook maar, juist zij laden een enorme schuld op hun schouders. Ze zijn druk met de leer maar vergeten Gods liefde handen en voeten te geven. Zo laten ze de gemeenschap in de steek en gaan hen voor op een weg aan Gods lieve licht voorbij. Ook Jezus maakt op allerlei manieren duidelijk dat juist zij, die de taak hebben mensen te inspireren tot een levend geloof, hen de weg van de onrechtvaardigheid en liefdeloosheid voorleven. Ze denken vroom te zijn met al hun aangescherpte regels en wetten maar walsen intussen met olifantenpoten over mensen heen die hun zorg en aandacht nodig hebben. En dat zien ze niet. Daarom deert hen hun pijn ook niet. Ze gaan zo op in wat zij zelf als hoogste trap van verering van God zien, dat ze niet door hebben dat ze in 'Gods Naam' Gods Naam misbruiken en anderen de weg van Gods licht afsnijden.
Het is gemakkelijk om zo naar anderen te wijzen, zoals naar het Joodse volk. Beter is het ons bezig te houden met de vraag hoe ik, jij en hoe ons kleine kerkje eruit ziet in het licht van God.
Laten we ons inspireren door die grote Naam? Leven wij vanuit zijn Geest en zien we  wie ook maar als kinderen van God? Proberen we het beste uit elkaar naar boven te halen? Hebben we geduld met onszelf en met anderen als we merken dat we elkaar niet begrijpen? Staat wat we altijd geleerd hebben ons niet in de weg? Durven wij de stap te zetten om niet alles te weten maar om als Abraham en Jezus met lege handen op pad te zijn, in het vertrouwen dat we zullen ontvangen wat we nodig hebben voor onszelf en voor de ander?
terug
 
 
 

Inloggen

"STILTEMOMENT".
OPEN KERK. (Door aangescherpte coronarichtlijnen tijdelijk niet mogelijk)
Elke woensdagavond is de kerkzaal een uurtje open voor iedereen die gewoon even behoefte heeft aan stilte.
Even tot rust komen, om na te denken, te mediteren, te bidden of een kaarsje aan te steken.
Voel je vrij om er gebruik van te maken en vertel het ook aan anderen. Het is zeker ook bedoeld voor mensen van 'buiten'.
De openstelling van de kerkzaal is vanaf vandaag iedere woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur.
Iedere eerste woensdag van de maand is er aansluitend van 20:00 tot 20:30 uur een speciale stilteviering waar iedereen van harte welkom is.
Uiteraard met inachtneming van de coronarichtlijnen.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.