PKN
Gereformeerde Kerk Asperen
 
Uit het hart / Een goed gesprek. Uit het hart / Een goed gesprek.
Terwijl mijn gedachten glijden over mogelijke onderwerpen om deze pagina mee te vullen, is het boven mijn hoofd een drukke bedoening. Ik hoor getrippel en dan weer wat getrappel op het plafond. Een klein muisje kan veel herrie maken, hebben we in de afgelopen weken ontdekt. Soms lijkt het alsof het beestje een salto maakt. Om vervolgens altijd tot rust te komen in hetzelfde hoekje boven de boekenkast.
Er zijn avonden dat ik geen letter kan lezen door het voortdurende geknaag in de spouw achter mijn bed. Of ik krijg een adrenalineshot bij het minste of geringste getrippel dat ik hoor, wanneer ik op het punt lig in slaap te vallen. Op dit moment zit ik te staren naar een leeg document voor mijn neus dat gevuld moet worden met een zinnige tekst, maar alles waar ik aan kan denken zijn die indringers.
Gekmakend!
Toch komt er altijd een moment waarop ik Johan (van Hetty) dan weer met een grijns voor me zie staan, die me relativerend voor de voeten gooit dat ik niet in een oud huis moet gaan wonen als ik die beestjes niet kan verdragen. Diezelfde grijns zat afgelopen week tegenover mij in de vorm van een professioneel bestrijder. Hij wilde het een kans geven, maar verzekerde me dat ons huis een paradijs is voor muizen met al die dubbele
wandjes, kiertjes en gaten. Met andere woorden: als je ze uit het ene hoekje wegjaagt, vinden ze wel weer een ander knus plekje waar ze kunnen nestelen.
Dan maak ik nu de oneerbiedige overgang naar het oude Huis waar ik wekelijks op zondag naar toe ga. Een huis waar iedereen wel z'n eigen muizen kent. Muizen die je irriteren. Muizen die aan je knagen. Muizen die actief worden zodra het donker wordt. Muizen die soms maken dat je je niet (meer) thuis voelt in je eigen huis.

Die muizen kunnen van alles zijn. Teleurstelling in de gang van zaken. Geloofsvragen waar je niet meer uit komt. Een onverteerbare twijfel. Een liturgie die je niet aanspreekt. Reglementen die benauwen of juist teveel vrijheid geven. Veranderingen. Of misschien wel personen met wie je in de clinch ligt. Er kunnen veel redenen zijn waarom je je niet meer zo thuis voelt in Gods huis. Wat dan? Ik denk aan de professioneel bestrijder. Hij durfde de confrontatie wel aan te gaan. Gif strooien en de boel dichttimmeren om de muizen buiten te houden. Maar hij was eerlijk. Wanneer slechts één muisje het gif eet en sterft, worden alle andere muizen aasschuw. Dan is het een uitzichtloze zaak en heb je een nog groter probleem. Of je jaagt de muizen hier weg, maar komen op een andere plek in je huis doodleuk weer om het hoekje kijken. 
Ik denk ook aan Johan die me de weg voorhield van acceptatie en berusting. Met een vleugje zelfspot de muizen omarmen als de charme van een oud huis.
Ja, het kraakt en tocht in de kerk en ja er wonen muizen. Ook hier worden regelmatig gifkorrels gestrooid en openingen dichtgetimmerd.
Soms vind ik dat ontmoedigend of confronterend en overweeg ik te verhuizen. Totdat ik de grijns van Johan weer voor me zie.
De kerk is als een oud huis. Dat geeft haar een onweerstaanbare charme. Waar in de samenleving vind je een plek zoals deze? Een gekke verzameling mensen met evenveel verschillende karakters en overtuigingen als leeftijden. Die er desondanks al eeuwen voor kiezen om samen te wonen onder hetzelfde dak met hetzelfde doel voor ogen.
Het is toch te waardevol om op te geven vanwege een paar luidruchtige muizen?

Agnes Broeksema
 
terug
 
 
 

Inloggen

U zij de glorie.
https://youtu.be/y7BC7_loi78 
 
De nieuwe Paaskaars is binnengebracht.

Vandaag is de nieuwe Paaskaars in gebruik genomen. Hetty Janssen heeft hem gemaakt.
Zij vertelde, tijdens de Paasdienst, over de symboliek die zij heeft gebruikt.

"Op de kaars de Bijbel in het klein: de aarde rondom de kaars met lucht, aarde en water, symbool voor de schepping. Erboven Gods Geest, die er was tijdens de schepping en die de aarde nooit verlaten heeft gesymboliseerd door de duif. Ook symbool voor Pinksteren.
Ernaast een bloeiende staf. De dode staf van Aäron, die samen met de 11 andere staffen van de 12 stammen van Israël bij de ark lag. Alleen Aäron 's staf kwam tot leven, zo werd bewezen dat hij hogepriester was. De staf staat symbool voor Jezus die dood was en op Paasochtend weer levend. De opstanding, Pasen.
Tot slot het jaartal 2021."


Klik op "meer" voor details.
  meer
 
"STILTEMOMENT".
OPEN KERK. (Door aangescherpte coronarichtlijnen tijdelijk niet mogelijk)
Elke woensdagavond is de kerkzaal een uurtje open voor iedereen die gewoon even behoefte heeft aan stilte.
Even tot rust komen, om na te denken, te mediteren, te bidden of een kaarsje aan te steken.
Voel je vrij om er gebruik van te maken en vertel het ook aan anderen. Het is zeker ook bedoeld voor mensen van 'buiten'.
De openstelling van de kerkzaal is vanaf vandaag iedere woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur.
Iedere eerste woensdag van de maand is er aansluitend van 20:00 tot 20:30 uur een speciale stilteviering waar iedereen van harte welkom is.
Uiteraard met inachtneming van de coronarichtlijnen.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.