PKN
Gereformeerde Kerk Asperen
 
Deel je leven. maart 2017 Deel je leven. maart 2017

Uw prins, uw nar en nimmermeer normaal te zijn…
Hoe zal het gaan met Koning Winter. Het is nog maar maart. Afhankelijk van hoe die zijn staart roert, kan het nog alle kanten op. Tot nog toe was er maar weinig sneeuw, een enkele sneeuwpop, nauwelijks sleetje rijden dus, wel af en toe een prachtig berijpte boom maar geen witte Kerst. Weinig ijs, weinig ijspret en de schaatsen nauwelijks uit de kast. Toch waren dikke shawls en mutsen nog nodig om de koudste dagen door te komen. Een kwakkelwinter met één welkome bijkomstigheid: nauwelijks gladde wegen en nauwelijks glijpartijen. Een staaldraad verborgen onder de sneeuw daar gelaten. Winter of geen winter, we hebben wel het Kerstfeest gevierd, het feest van de geboorte van Jezus.
In de afgelopen maanden hebben we in de verhalen gezien hoe hij is opgegroeid, midden onder ons. Wat een mens! Je zou willen dat er daar meer van waren! Een mens als wij, maar zo speciaal. Een mens in wie wij zien wat God met mensen voorheeft, hoe Hij ons voor zich ziet, wat het is om werkelijk jezelf te zijn.
In deze 40 dagentijd willen we ons daarop nog eens extra bezinnen. De kinderen doen dat met het thema 'Geloof in het leven'. Dat deed hij ook! Hij gelooft in ons allemaal! Het is alsof hij steeds weer zegt: 'Je kunt het leven leven zoals je leven is bedoeld!' Dat mogen wij ook tegen iedereen zeggen die op ons pad komt. Daar wordt je 'Sterk en dapper' van. Dat is het thema dat in alle diensten aan de orde zal komen.
Van de zendingscommissie krijgen we elke zondag een stukje ter bezinning mee. Tweemaal zullen we daar na de koffie even bij stil staan, voor we een water en broodmaaltijd zullen houden (zie verderop onder het kopje Veertigdagentijd Sterk & Dapper). Dat doen we om ons te realiseren hoeveel wij hebben en wat zoveel anderen dagelijks moeten missen. Dat maakt ons sterk en dapper in het delen van ons leven. En samen collecteren we voor zes verschillende projecten in Myanmar. Zo hopen we daar voor de mensen die het zo hard nodig hebben iets te kunnen betekenen. Zo gaan we richting het voorjaar. Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, madeliefjes. Nog even en we zullen ze overal weer zien bloeien. De vogels zullen weer gaan fluiten. De natuur ontluikt. We gaan de lente in. Met die speciale man. ‘Ik kom niet om die leefregels die God jullie gaf te veranderen. Ik kom je om te laten voelen hoe Gods hart voor jullie, voor jullie allemaal, klopt in die leefregels van God. Hoe hij één en al liefde is, liefde voor het goede leven. Een leven waarin jullie elkaar liefhebben en samen genieten van alles wat God jullie geeft. En niet een klein beetje, nee, volop en voluit. Daar hebben jullie toch ook alles voor over?’ Dat prent hij ons in zodat het echt voorjaar kan worden. Wat heeft hij zichzelf laten kennen, helemaal. Blij als wij zijn met zijn verschijnen. Dat is wel een feest waard, ook al viert lang niet iedereen carnaval. Ook dat is weer voorbij, de vermommingen gaan de kast weer in. De carnavalsprinsen leggen hun kronen af. Hun verschijning is niet van eeuwigheid. Hij zou het wel willen, deze bijzondere man, de Prins der prinsen, een eeuwig carnaval, maar dan zonder vermomming. Een feest waarop wij ons helemaal laten kennen en tevoorschijn komen als mensen zoals God ons bedoeld heeft. Zoals de voorjaarsbloemen in de warmte van de lentezon. Een en al vreugde omdat Hij in de Prins der prinsen ons heeft ontmaskerd en wij zijn hart in ons hart voelen kloppen. Omdat wij uit ons ‘normale doen’ zijn en nu ontdekken dat we in ons meest 'eigen doen’ belanden: we worden onszelf, zo is het bedoeld! Hij zou wel willen. Wij ook? We gaan de vastentijd in, veertig dagen lang kijken wij in de spiegel van deze Prins der prinsen, die nar, die blijft geloven dat wij met hem het feest van het goede leven waar zullen maken. We hoeven maar één principe te volgen: Heb je naaste lief als jezelf. Meer dan de rest komt vanzelf: God zal met je zijn. Die bijzondere man, hij heeft er alles voor over, al zal het hem ook zijn leven kosten. ‘Help ons God, uw prins, uw nar en nimmermeer ‘normaal’ te zijn.
Amen’.

(De gedachte van ‘Jezus als de Prins der prinsen, een nar een dwaas’ is ontleend aan een gebed van missionaris Cornelio Lagerweij)

terug
 
 
 

Sluitingsdatum kopij Informatie
datum en tijdstip 29-03-2019 om 00.00 uur
meer details

Breiclub
datum en tijdstip 01-04-2019 om 14.00 uur
meer details

 
TENTDIENST 7 april
Op zondag 7 april komen Reni en Elise Krijgsman naar de tentdienst in Asperen. Reni en Elisa verzorgen door het hele land optredens en zijn bekend van Nederland Zingt, Hour of Power en de jaarlijkse Opwekkingspinksterconferentie. Het programma is bijzonder geschikt voor kinderen, jongeren en (groot)ouders. Met de komst van Reni & Elisa wordt een vervolg gegeven aan de succesvolle tentdienst vorig jaar met Marcel Zimmer & Band. Dit jaar hoopt de organisatie op een volle tent: ‘We zijn heel blij dat we samen met het oranjecomité op zondag weer een tentdienst kunnen organiseren. We verwachten met de komst van Reni & Elisa op veel belangstelling. Hij is een bekende naam, ook in de regio. Met de komst van Reni & Elisa gaan we op een vrolijke en toegankelijke manier invulling geven aan de tentdienst. Iedereen is welkom, zeker voor mensen die niet gewend zijn om naar een kerk te gaan. De entree is helemaal gratis en dat geldt ook voor de koffie en limonade. Wat wil je nog meer? Tijdens de tentdienst wordt er wel geld opgehaald voor de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie, die ten goede komt aan ondermeer weeskinderen in Rwanda. 23 Reni & Elisa Krijgsman genieten bekendheid met muziekprojecten met het Metropole orkest, Ronduit Praise en Opwekking. Reni is, naast haar muzikantenbestaan, parttime leerkracht in het basisonderwijs. Elisa is beroepsmusicus, afgestudeerd aan het conservatorium en heeft sindsdien veel gewerkt als freelance gitarist in studio’s. Tijdens de tentdienst in Asperen zorgen ze voor samenzang en sketches. Tineke van Ooijen zorgt voor een korte overdenking rondom het thema ‘Geluk’. De tentdienst vindt plaats op zondag 7 april 2019 om 15.00 uur in de feesttent in Asperen.

Namens de tentdienstcommissie, Rob van Ooijen
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.