PKN
Gereformeerde Kerk Asperen
 
De Gruffalo is ‘aan’! De Gruffalo is ‘aan’!
Zat ik vorige maand nog lekker onwetend op te scheppen over onze peuter die in slaap durft te vallen met zijn grootste angst op z’n nachtkastje: De Gruffalo. Elke dag stelde hij zich dapper bloot aan dit logge gevaar en vaccineerde zichzelf zo tegen zijn eigen angst. De Gruffalo werd elke dag een beetje minder eng. Een beetje minder spannend. Ik moedigde u aan om net als de peuter uw angst onder ogen te komen. En wie weet durft u binnenkort net als de peuter dan ook weer in slaap te vallen met uw eigen Gruffalo op uw nachtkastje, eindigde ik hoopvol.
Maar hier bleek het verhaal niet te stoppen. De peuter werd midden in de nacht schreeuwend wakker: “Mama, wil je De Gruffalo alsjeblieft naar beneden brengen?” Toen ik dat eenmaal gedaan had, kon ik hem kalmeren en weer zachtjes instoppen. De volgende morgen vroeg ik wat de Gruffalo had gedaan, waarop de peuter zei: “De Gruffalo was aan!”
Blijkbaar was het beest gaan bewegen en zo zijn droom binnengewandeld. En zo bewoog er zich ondertussen ook een virus vanuit China onze kant op. Sindsdien is er geen dag dat je het Cwoord nog kunt ontwijken. Het coronamonster staat op de stoep en belt schaamteloos aan. WhatsApp staat roodgloeiend van de coronagrappen en de liveblogs pingelen ons voortdurend op de hoogte van het laatste corona nieuws.
We kunnen dit monster niet dichtklappen en wegleggen. Dit monster staat aan en loopt niet vanzelf weg. Daar moeten we momenteel met z’n allen hard voor werken. Iedereen op zijn eigen manier en met zijn eigen worstelingen. Ik las nog eens de zinnen die ik vorige maand schreef over Jezus die ons leert niet weg te rennen voor dat waar we bang voor zijn: Jezus schuift aan bij mensen waar niemand naar toe durft. Hij raakt mensen aan waar anderen bang voor zijn. Hij komt op plekken waar niemand wezen wil. Hij weet wat er komt en rent niet weg. 
Hoe bijzonder is het om nu te zien hoeveel mensen in onze samenleving al dan niet bewust de weg van Jezus gaan. Dan denk ik uiteraard met name aan de mensen in de zorg. Maar ook aan de mensen die boodschappen doen voor de zieken. De mensen die zich niet laten leiden door de angst dat hun voorraadkast leeg raakt. De mensen die geen geld terug hoeven voor de voorstelling die niet door kan gaan. De kinderen die vrolijke stoepkrijt-tekeningen maken voor de oude mensen achter het raam. De onderwijzers die ouders een hart onder de riem steken. Juist nu het niet mag, lijken we elkaar wel meer aan te raken dan ooit. Met creativiteit, bemoedigende woorden of praktische hulp. Laten we dat toch vasthouden. Laten we elkaar vasthouden. Laten we Jezus vasthouden. Ook wanneer het c-monster al lang met de staart tussen zijn benen is afgedropen.

Agnes Broeksema

 
terug
 
 
 

Inloggen

U zij de glorie.
https://youtu.be/y7BC7_loi78 
 
De nieuwe Paaskaars is binnengebracht.

Vandaag is de nieuwe Paaskaars in gebruik genomen. Hetty Janssen heeft hem gemaakt.
Zij vertelde, tijdens de Paasdienst, over de symboliek die zij heeft gebruikt.

"Op de kaars de Bijbel in het klein: de aarde rondom de kaars met lucht, aarde en water, symbool voor de schepping. Erboven Gods Geest, die er was tijdens de schepping en die de aarde nooit verlaten heeft gesymboliseerd door de duif. Ook symbool voor Pinksteren.
Ernaast een bloeiende staf. De dode staf van Aäron, die samen met de 11 andere staffen van de 12 stammen van Israël bij de ark lag. Alleen Aäron 's staf kwam tot leven, zo werd bewezen dat hij hogepriester was. De staf staat symbool voor Jezus die dood was en op Paasochtend weer levend. De opstanding, Pasen.
Tot slot het jaartal 2021."


Klik op "meer" voor details.
  meer
 
"STILTEMOMENT".
OPEN KERK. (Door aangescherpte coronarichtlijnen tijdelijk niet mogelijk)
Elke woensdagavond is de kerkzaal een uurtje open voor iedereen die gewoon even behoefte heeft aan stilte.
Even tot rust komen, om na te denken, te mediteren, te bidden of een kaarsje aan te steken.
Voel je vrij om er gebruik van te maken en vertel het ook aan anderen. Het is zeker ook bedoeld voor mensen van 'buiten'.
De openstelling van de kerkzaal is vanaf vandaag iedere woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur.
Iedere eerste woensdag van de maand is er aansluitend van 20:00 tot 20:30 uur een speciale stilteviering waar iedereen van harte welkom is.
Uiteraard met inachtneming van de coronarichtlijnen.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.